Οι συναντήσεις με τους βουλευτές

Καλημέρα. Τώρα που μπαίνουμε σιγά σιγά και στη Μεγάλη Εβδομάδα, είδα από τη μια πλευρά να υπάρχει μένος φανατικών χριστιανών κατά βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα και την ίδια στιγμή καταλλαγή μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής, για την οποία σας είχε προειδοποιήσει η στήλη καιρό τώρα. Πριν πάμε να τα δούμε σιγά σιγά, να σας ενημερώσω για τις συναντήσεις που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαθαίνω πως θα δει τους βουλευτές του κόμματος, σε 5 γκρουπ των 20.

Ο Μητσοτάκης στη Λαχαναγορά του Ρέντη

Την πόρτα της Κεντρικής Λαχαναγοράς πέρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήθελε, όπως μου λένε, να ενημερωθεί από κοντά για το πώς κινείται η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και η αποθήκευση και μεταφορά αγαθών, δεδομένων και των συνθηκών στην εσωτερική αγορά αλλά και της ακρίβειας. Από κοντά ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος. Να σας πω εδώ ότι τα φρούτα και λαχανικά, μαζί με το ελαιόλαδο, θεωρούνται αυτή τη στιγμή οι δύο από τις κυριότερες κατηγορίες που αυξάνουν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Από μόνο του το ελαιόλαδο έχει το 2,5% από το 5,3% που ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων τον Μάρτιο. Επομένως, μπορείτε να καταλάβετε ότι η κίνηση Μητσοτάκη να πάει στον Ρέντη είχε μία ιδιαίτερη σημειολογία στις εποχές που διανύουμε.

Το focus της ΝΔ

Τι έμαθα, όμως, με αφορμή και την επίσκεψη στον Ρέντη; Ρώτησα πώς θα πορευτεί η ΝΔ και μου είπαν ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο μελετούν την προσαρμογή της προεκλογικής εκστρατείας, με επίκεντρο τις περιοχές όπου το κόμμα παρουσιάζει σημαντικές διαρροές. Μάλιστα μου ανέφεραν ότι αναλύουν με ιδιαίτερη προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες πλέον διενεργούνται και σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι γνωστά τα γεωγραφικά διαμερίσματα στα οποία η ΝΔ σημειώνει απώλειες, έστω και για διαφορετικούς λόγους, και με βάση αυτά τα δεδομένα σχεδιάζονται τόσο οι προεκλογικές περιοδείες του πρωθυπουργού όσο και οι λοιπές υποστηρικτικές κινήσεις από κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια. Ταυτόχρονα, ωστόσο, μελετώνται και οι εστιασμένες έρευνες (focus groups), στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση λόγω της αδράνειας σε συγκεκριμένα πεδία δικών της εξαγγελιών και δεσμεύσεων και σε μικρότερο βαθμό η φυγή προς τα δεξιά για ιδεολογικούς λόγους.

Ο ρόλος Δένδια

Χθες σας έγραψα για τον παράγοντα Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να υπάρξει κινητοποίηση και του αμιγώς κομματικού ακροατηρίου από τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο ευρωβουλευτή εκ νέου, αλλά έμαθα πως θα ενεργοποιηθεί αρκετά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που του ανατέθηκε η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Και αυτό διότι εκεί υπάρχει και σαφής υπεροχή του καραμανλικού στοιχείου και αυτό το θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου να το έχουν από κοντά και να στηρίξει έμπρακτα τη ΝΔ.

Έμφαση στα έργα

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα συνδυάζει τις προεκλογικές του παρουσίες με την προβολή εν εξελίξει έργων ή την παράδοση ολοκληρωμένων. Αυτό έκανε την περασμένη Παρασκευή στη Λέσβο όπου πήγε για τα εγκαίνια της οδικής σύνδεσης Καλλονής – Σιγρίου και σήμερα θα είναι στη Λαμία για τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου Λαμία – Καλαμπάκα.

Στις γκρίζες ζώνες

Οι επισκέψεις θα γίνουν ιδιαίτερα στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες, όπου η ΝΔ είχε εισπράξει ένα κύμα αποδοκιμασίας στις περιφερειακές εκλογές. Άρα, οι περιοχές στις οποίες στρέφεται κατά βάση η προσοχή της κυβέρνησης και της κομματικής μηχανής ενόψει των ευρωεκλογών είναι εκείνες στις οποίες αφενός οι έρευνες δείχνουν αρκετά αδύναμα σημεία και τάσεις αποσυσπείρωσης και αφετέρου παρουσιάστηκαν σημαντικές ενδείξεις αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ήδη από τις περιφερειακές εκλογές του προηγούμενου φθινοπώρου. Ποιες είναι αυτές οι περιφέρειες; Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνια νησιά και Θράκη. Σε αυτές τις περιοχές τα ποσοστά μου λένε ότι είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο του 30%-33%.

Επαναπροσέγγιση με Ιερώνυμο

Σας είχα προϊδεάσει εδώ και καιρό για τις κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και μάλιστα ρόλο είχε και ο προαναφερθείς υπουργός Εξωτερικών, για να υπάρξει και πάλι επαναπροσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου μετά τον πάγο λόγω του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έτσι, θα έχουμε κοινή επίσκεψη των Μητσοτάκη και Ιερώνυμου στη Θήβα, σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, την προσεχή Παρασκευή. Βέβαια είχε φροντίσει και ο αρχιεπίσκοπος να αποδοκιμάσει τις επιθέσεις σε βουλευτές για την ψήφιση του νομοσχεδίου που είναι ήδη νόμος με δήλωση ότι «τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι σωστές. Η Εκκλησία είναι αγάπη». Η αρχή έγινε μετά την κυριακάτικη επίθεση από πολιτεύτρια της Νίκης στη βουλευτή Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη. Και σε αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί και η λεκτική επίθεση που δέχτηκε στην Πάτρα κατά τη διάρκεια λιτανείας η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Και ο φόβος είναι μεγάλος ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας σε πολλές μητροπόλεις, καθώς πολλοί μητροπολίτες δεν βλέπουν με καλό μάτι την επαναπροσέγγιση Ιερώνυμου – Μητσοτάκη.

Η ενεργοποίηση υπουργών

Και επειδή σας είπα για τον Ν. Δένδια να αναφέρω και τις «χρεώσεις» των υπουργών ανά περιφέρεια ενόψει των ευρωεκλογών. 1. Περιφέρεια Κρήτης: Κυριάκος Πιερρακάκης. 2. Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μάκης Βορίδης. 3. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Χρήστος Σταϊκούρας. 4. Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας: Νίκος Δένδιας. 5. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Δημήτρης Καιρίδης. 6. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Άδωνις Γεωργιάδης. 7. Περιφέρεια Ηπείρου: Κώστας Σκρέκας. 8. Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κωστής Χατζηδάκης. 9. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Λευτέρης Αυγενάκης. 10. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σοφία Ζαχαράκη. 11. Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: Όλγα Κεφαλογιάννη. 12. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ποια κόμματα προσέγγισαν τον Μπελέρη

Περιζήτητος ήταν ο Φρέντης Μπελέρης από τα κόμματα, καθώς αρκετά ήθελαν να τον εντάξουν στο ψηφοδέλτιό τους ενόψει ευρωεκλογών, θεωρώντας πως, ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας που διώχθηκε ποινικά από την αλβανική δικαιοσύνη, θα φέρει ψήφους. Μάλιστα ο γιος του, Πέτρος, είχε αποκαλύψει πρόσφατα σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως «τουλάχιστον 4 διαφορετικά κόμματα προσέγγισαν τον πατέρα μου για να κατέβει υποψήφιος», χωρίς να τα κατονομάσει. Εντάξει, το ένα το ξέρουμε, προφανώς είναι η Νέα Δημοκρατία στην οποία είπε εντέλει το «ναι» και θα φιγουράρει στις λίστες του. Τα άλλα όμως ποια ήταν; Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόταση στον Φ. Μπελέρη έκανε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πιστεύοντας πως θα πάρει ένα μεγαλύτερο τμήμα δεξιών ψηφοφόρων. Προσέγγιση επιχειρήθηκε στον έγκλειστο μειονοτικό βουλευτή όμως και από τη Νίκη, στην οποία επίσης αρνήθηκε. Το τέταρτο κόμμα ήταν αυτό των Δημοκρατών του Ανδρέα Λοβέρδου. Για όσους δεν έχουν καλή μνήμη θυμίζω ότι ο πρώην υπουργός είχε επισκεφθεί τον Μπελέρη στις φυλακές του Φιέρι στις 19 Μαρτίου.

Στοχοποίηση δημοσιογράφου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα ήθη και έθιμα στον ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη, καθώς για μία ακόμα φορά στοχοποιείται δημοσιογράφος για όσα γράφει. Αυτό έγινε και χθες με ανακοίνωση μάλιστα με αφορμή δημοσίευμα του Δημήτρη Κανελλόπουλου στην ιστοσελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αφορά στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα γεγονότα σχετικά με τον αποκλεισμό του υποψήφιου ευρωβουλευτή, Ευάγγελου Αντώναρου, από τη δημόσια τηλεόραση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι απολύτως ανακριβές και μόνο όμως η αντίδρασή του δείχνει πως ενοχλούνται από όσα γράφονται, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν σε τέτοια ένταση.

Από τις λιμουζίνες στα γιοτ

Κοιτώντας το σκάφος με το οποίο περιοδεύει στο Αιγαίο ο Στέφανος Κασσελάκης, θυμήθηκα τη… μαύρη θύελλα! Ένα κατάμαυρο πούλμαν λιμουζίνα, που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου. Με κίνδυνο να αποκαλύψω την ηλικία που γράφει η ταυτότητά μου, σας λέω ότι ήμουν και εγώ εκεί: όχι στη λιμουζίνα, ακριβώς πίσω στο λεωφορείο με τους δημοσιογράφους, το οποίο δεν είχε καν κλιματισμό. Η ιδέα ήταν να διασχίσουμε την Εγνατία, που δεν ήταν ακόμη τότε έτοιμη, να καλύψουμε τη διαδρομή από τα Ιωάννινα στην Αλεξανδρούπολη. «Παλιές ιστορίες» θα μου πείτε. Σωστό, απλά θα σας πω και εγώ ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται συνήθως είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία.

Η συνάντηση που δεν έγινε

Οι σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, δεν θα έλεγα ότι είναι οι καλύτερες. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνθρωπος του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ο μόνος που δεν του χτύπησε την πόρτα, δεν ξεχνάει ότι ο Ανδρουλάκης κέρδισε την κρίσιμη ψηφοφορία στο συνέδριο του 2013 και κατάφερε να πετάξει -και- εκτός Κεντρικής Επιτροπής τον Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος ήταν ήδη πρόεδρος στον ΟΛΘ. Μου μετέφεραν λοιπόν ότι στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη νύμφη του Θερμαϊκού, δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει την εθιμοτυπική συνάντηση με τον δήμαρχο. Πολλοί θα αναρωτηθούν αν έχει κάποια σημασία το γεγονός αυτό, αλλά πολλοί ξεχνούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Δυσαρέσκεια

Και μια που αναφέρθηκα στον Στέλιο Αγγελούδη, μια καλή πηγή από την αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη μού μετέφερε τη δυσαρέσκεια εργαζομένων του Δήμου προς το πρόσωπο του σημερινού δημάρχου. Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως μιλάμε για τα ίδια πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο να πέσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και να έρθει ο Αγγελούδης. Δυσαρέσκεια λίγο μετά τις πρώτες 100 ημέρες; Κι όμως.

Η μάχη για μια θέση στην ευρωβουλή

Σιγά σιγά παίρνουν θέσεις τα κομματικά επιτελεία για το ποιους πριμοδοτούν για μία θέση στην ευρωβουλή. Πάμε στο ΠΑΣΟΚ όπου η Χαριλάου Τρικούπη στηρίζει Ανδρέα Σπυρόπουλο (είναι προσωπικό στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη), τον Γιάννη Μανιάτη (το είχε ως προϋπόθεση για να κατέβει) και τον Θοδωρή Ζαγοράκη με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσωπική φιλία. Από την άλλη ο Μανώλης Χριστοδουλάκης παίζει δίδυμο τον Νίκο Παπανδρέου και τον Φίλιππο Σαχινίδη. Από την άλλη η Ανανεωτική Αριστερά που είναι ενταγμένη στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες «δίνει» τη Μαριζέτα Αντωνοπούλου η οποία το 2022 ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναπληρώτρια γραμματέας στον Τομέα Εργασίας, και τον Φίλιππο Σαχινίδη ο οποίος ανήκει στο παπανδρεϊκό μπλοκ.

Δημήτρης Παπαχρυσάνθου: Από τον ΑΒ στον Μασούτη

Ο Δημήτρης Παπαχρυσάνθου θεωρείται από την αγορά και είναι ο άνθρωπος κλειδί που δημιούργησε το οικοδόμημα του franchise στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που γνωρίζει πολύ κατά τους κανόνες της συγκεκριμένης αγοράς. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τον ΑΒ και, όπως μαθαίνω, ο Μασούτης δεν έχασε την ευκαιρία να τον εντάξει στην ομάδα του, καθότι στο πλάνο του είναι να ξεκινήσει να αναπτύσσεται το επόμενο διάστημα και μέσω franchise. Στη συγκεκριμένη θέση είχε αναλάβει καθήκοντα πριν από την έλευση Παπαχρυσάνθου ο Νίκος Χατζηγεωργίου.

Εγκαίνια στα πρώην γραφεία του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά

Σας είχα πει ότι στα γραφεία που κάποτε στέγαζαν τον πρώην Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (Τα Νέα, Βήμα κ.λπ.) μετέφερε κάποιες από τις υπηρεσίες της η ΔΕΗ. Το κτίριο έχει αποκτήσει η γερμανική εταιρεία egret+klein, η οποία το απέκτησε προ περίπου δύο ετών για να το ανακατασκευάσει πλήρως, δημιουργώντας ένα κτίριο γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Το άνοιγμα του κτιρίου και η παρουσίαση του ακινήτου από τους επενδυτές θα γίνει στις 22 Μαΐου, όπου θα είναι παρόντες και οι δύο επενδυτές και ιδιοκτήτες της εταιρείας, Michael Ehret και Stefan Klein – οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζουν και άλλες επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα.

Ποιοι μεγάλοι πάνε κόντρα στα κυβερνητικά μέτρα για το βρεφικό γάλα

Κόντρα στην κυβερνητική νομοθεσία πάνε οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παιδικού γάλακτος πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, που θέτει πλαφόν στο κέρδος τους. Η προσφυγή των εταιρειών πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής, στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων εταιρείες όπως οι Nestle, Milupa, Nutricia. Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή στη δικαιοσύνη μετά την επιβολή των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, που πιθανότατα θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους να κινηθούν αντίστοιχα το επόμενο διάστημα, όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς.

Στον δρόμο της πώλησης το φιλέτο της Κηφισίας 207

Με τιμή έναρξης τα 3,33 εκατομμύρια ευρώ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) πουλάει το ακίνητο που σήμερα στεγάζει τον Συνεταιρισμό Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Αμαρουσίου. Το συγκεκριμένο ακίνητο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ως ακίνητο γραφείων, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της σημερινής του χρήσης ως χώρος πολιτιστικών λειτουργιών και γενικής κατοικίας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο ακίνητο που αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών στην αγορά. Έχει συνολική επιφάνεια οικοπέδου 3.181 τετραγωνικά μέτρα και 1.987 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων εγκαταστάσεων. Μάλιστα, η ΕΤΑΔ, προκειμένου να το αποδεσμεύσει ο Συνεταιρισμός Κεραμιστών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και εντέλει κέρδισε τη διαδικασία με σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Καθώς τα διαθέσιμα οικόπεδα και κτίρια γραφείων στην Κηφισίας λιγοστεύουν, το συγκεκριμένο φαίνεται ότι είναι πλέον ένα από τα τελευταία εναπομείναντα.