Ανοίγει ευρωπαϊκός διάλογος

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο και σήμερα θα ξεκινήσω από τον Αλέξη Τσίπρα που δεν βλέπει, όπως μαθαίνω, με καλό μάτι τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και γι’ αυτό μίλησε προ ημερών κατά της μεταπολιτικής. Ρώτησα στενό συνεργάτη του Τσίπρα τι σηματοδοτεί η προ ημερών ομιλία του στο Βερολίνο. Μου είπε ότι στην Ευρώπη ανοίγει ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά και οι σύγχρονες προκλήσεις. «Αποτελεί κοινή συνισταμένη όπως φάνηκε στο eurojam ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα και τα εθνικά πολιτικά συστήματα δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις λύσεις και τις πολιτικές που χρειάζονται. Είναι απαραίτητη μια ευρύτερη μάχη και συζήτηση στον χώρο των πολιτικών ιδεών και αξιών που να είναι και μέσα κ έξω από το πολιτικό σύστημα» μου ανέφερε. Και καταλαβαίνουμε το καρφί για τον Στ. Κασσελάκη.

Αντίβαρο στον Μακρόν

Μου ανέφεραν ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος που ανοίγει σοβαρά τη συζήτηση για την Ευρώπη υποστηρίζοντας μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΕΕ. Πού κολλάει ο Αλέξης Τσίπρας; Οι δικοί του λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός αντιπαραβάλει το δικό του όραμα. «Το σημαντικό δεν είναι απλά η ευρωπαϊκή ισχύς αλλά τι Ευρώπη θέλουμε. Είδαμε η “πανίσχυρη Ευρώπη” των αρχών του 2000 πώς μπήκε σε κρίση», μου είπαν και διαβάστε επιχειρηματολογία: «Το παρελθόν του Τσίπρα είναι ακτιβιστή που δικαιώθηκε όταν κατέρρευσε η Lehman brothers και το παρελθόν του Μακρόν είναι τραπεζίτης» μου ανέφεραν. Πολύ μεγαλομεγαλισμός.

Το μήνυμα σε Κασσελάκη

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά πρέπει να αντιμετωπιστεί η αντιπολιτική που δημιουργείται από την απογοήτευση των πολιτών (προβλήματα κράτος δικαίου, δικαιοσύνη, λογοδοσία κράτους – βλέπε Ελλάδα και ΕΕ Qatargate). «Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με μεταπολιτική αλλά με κινητοποίηση κόσμου γύρω από προοδευτικές πολιτικές για κάθε τομέα ζωής πολιτών. Τομεακές προοδευτικές πολιτικές» ήταν η φράση του Τσίπρα που μου ανέφεραν οι συνομιλητές του με έμφαση και με σαφή διάθεση να φανεί ως μήνυμα στον Κασσελάκη. Το άλλο που εντόπισα από την ομιλία που αποκωδικοποίησα είναι ότι έβαλε την αριστερή ατζέντα για την Ευρώπη ως το κεντρικό διακύβευμα για την επιβίωσή της, ως κάτι πέρα από μια ενωμένη αγορά και στρατηγικό παρακολούθημα της πολιτικής των ΗΠΑ. Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Αναλύοντας μετρήσεις

Κινητικότητα και οι μετακινήσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζουν αλληλοεπικαλύψεις και δεν συνοδεύονται από μαζικές μετατοπίσεις, εξού και το πολιτικό σκηνικό δεν παρουσιάζει πολύ σημαντικές μεταβολές, όπως είδα από τις μετρήσεις που συζήτησα με επικοινωνιολόγους για να δω που βρισκόμαστε παραμονές ευρωεκλογών. Μια πιο προσεκτική ανάλυση, ωστόσο, αναδεικνύει τα υπόγεια ρεύματα που αναπτύσσονται στον δρόμο προς την 9η Ιουνίου και φωτίζουν κάποιες από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι συσπειρώσεις

Θα εστιάσω στις συσπειρώσεις όπου παρατήρησα ότι η Ελληνική Λύση έχει 81,6%, το ΚΚΕ με 80,9% και το ΠΑΣΟΚ με 74,6% έχουν ποσοστά συσπείρωσης μεγαλύτερα από τα δύο πρώτα κόμματα, γεγονός που εξηγεί τη δημοσκοπική άνοδο τόσο του ΚΚΕ όσο και της Ελληνικής Λύσης. Στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση φαίνεται να είναι το πιο θετικό του στοιχείο, αφού στον πίνακα των μετακινήσεων το ισοζύγιο των εκροών – εισροών είναι ισορροπημένο, με αποτέλεσμα να μην προστίθενται καινούργιες δυνάμεις. Επιπλέον, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε από αυτή τη δεξαμενή τα δύο κόμματα μπορούν να περιμένουν σημαντική ενίσχυση.

Οι χαμηλές συσπειρώσεις

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα ποσοστά συσπείρωσης, με 65,9% και 63,5%, αντίστοιχα. Το ποσοστό για τη ΝΔ παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εθνικής κάλπης, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με το παρελθόν είναι μάλλον ικανοποιητικό και από τα υψηλότερα που έχει σημειώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δυνητικές δεξαμενές

Ποιο είναι το θετικό τους; Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις μεγαλύτερες εν δυνάμει δεξαμενές ψηφοφόρων. Για το κυβερνών κόμμα το πρόβλημα παραμένει εδώ και κάποιους μήνες το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της, που βρίσκεται στο 14,8%. Η θετική ανάγνωση για τη Ν.Δ. έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος έχει εγκατασταθεί στην αδιευκρίνιστη ζώνη εδώ και περίπου τρεις μήνες, μη δείχνοντας διάθεση μετακίνησης προς κάποιον άλλον πολιτικό φορέα. Η ΝΔ μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτούς τους ψηφοφόρους, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να σχετίζεται με την αποχή ως ένδειξη δυσαρέσκειας για κάποιες από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι διαρροές ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει τη σταθερή διαρροή προς τη Νέα Αριστερά, την οποία όμως έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει στα επίπεδα του 7,5%, και την ίδια στιγμή διαθέτει και αυτός ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων, της τάξης του 14,4%, τους οποίους θα προσπαθήσει να επαναφέρει έως την ημέρα των εκλογών.

Οι σκέψεις του Ζαγοράκη

Την ίδια ώρα, αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης, ήρθε και θα φύγει σαν «κομήτης» από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, αν δεν βγει ευρωβουλευτής. Ρωτώντας όμως στέλεχος που είναι δίπλα του σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα μου είπε ότι ο Θοδωρής κάνει και δεύτερες σκέψεις. Ποιες είναι αυτές; Εκμυστηρεύτηκε λοιπόν στο στενό του περιβάλλον ότι «σκέφτεται» να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.

Όνειρα από το υποτιθέμενο Νο 2

Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο πρώην μεγαλοστέλεχος αφήνει «αιχμές» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, την ώρα που το κόμμα τον έχει «παρκάρει» σε βουλευτή με μισθό αλλά χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Βέβαια η πιάτσα βοά, ότι πιστεύει στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη με τον Χάρη Δούκα αρχηγό και τον ίδιο «νούμερο» δύο. Πάντως εγώ από την πλευρά μου συμμερίζομαι και εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν άπιαστα όνειρα, αρκεί να μην στοιχειώνουν τη ζωή μας.

Τι ήθελε να πει ο… συγγραφέας;

Ο άνθρωπος μου στο ΠΑΣΟΚ, βλέποντας την αγωνία με την οποία προσπαθούσα να ερμηνεύσω (σε συζήτηση μαζί του) τη δήλωση του Νίκου Παπανδρέου, πως στη Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν «θέμα» αν πάρουν την τρίτη θέση, μου «αποκάλυψε» τι ήθελε να πει ο… συγγραφέας και όχι ο ποιητής του Κινήματος. «Η δήλωσή του δεν αφορούσε το μετά τις ευρωεκλογές, αλλά το πριν» μου εξήγησε. Ο Νίκος βλέπει τους ανθρώπους του συνονόματού του προέδρου Νίκου να τα δίνουν όλα για τον Ανδρέας Σπυρόπουλο, τον Γιάννη Μανιάτη και τον Θοδωρή Ζαγοράκη και νιώθει ένα κάποιο άγχος. Θέλησε, λοιπόν, να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του για προεκλογικούς και όχι μετεκλογικούς λόγους. Με τέσσερις λέξεις: σταυρούς θέλει ο άνθρωπος.

Μαχαιρώματα πρώην συντρόφων

Και μία κακία που λέγεται από στελέχη της Κουμουνδούρου για τους πρώην συντρόφους τους που αποχώρησαν και σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά: Τι να την κάνεις, την… ομπρέλα όταν πλέον βρέχει σπάνια; Τους αρέσουν στην Κουμουνδούρου τα λογοπαίγνια. Στη θέση τους, όμως, δεν θα παίζαμε με την κλιματική κρίση, κανείς δεν ξέρει που μπορεί να χτυπήσει. Ειδικά όταν έχουν και τον… τυφώνα Στέφανο σε πλήρη εξέλιξη.

Το ραντάρ της Κουμουνδούρου

Γκρίνια επικρατεί εσχάτως μαθαίνω στο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου. Μπορεί ο πρόεδρος Κασσελάκης να είναι αεικίνητος τόσο από πλευράς περιοδειών, όσο και με μπαράζ αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο ανώτατο στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε παράπονα σε διαπιστευμένους συντάκτες, γιατί δεν καλύπτουν στο ακέραιο τη δραστηριότητά του, πράγμα -όπως είπε- ανεπίτρεπτο ενόψει των ευρωεκλογών. Τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή και όλα καταγράφονται, ενώ η κατάσταση μου θύμισε έναν άλλο πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος κατέγραφε σε μπλοκάκι όσο έβλεπε ειδήσεις ποιοι και πώς τον κάλυπταν για να μην ξεχνά…

Ξεκινάει να «τρέχει» ο ποδηλατόδρομος στην παραλιακή

Λίγες μέρες απομένουν για να υπογραφεί και επίσημα η σύμβαση για το βασικό τμήμα από το σύνολο των 22 χιλιομέτρων για τον ποδηλατόδρομο και τον Αστικό Περίπατο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το Ελεγκτικό Ενέκρινε την προσωρινή ανάδοχο και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι αυτό που αναλαμβάνει την υλοποίηση της σύμβασης για τα 13,5 χιλιόμετρα από τα συνολικά 22 που σας προανέφερα. Πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικά το τμήμα αυτό ανοίγει το δρόμο και για τα υπόλοιπα τμήματα που υλοποιούνται από δήμους όπως αυτός του Πειραιά και που θα φτάσει τα επόμενα λίγα χρόνια να διατρέχει όλο το παραλιακό μέτωπο. Μία διαδρομή που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν σήμερα οι ποδηλάτες κινούμενοι με κίνδυνο της ζωής τους στη δεξιά λωρίδα της ταχείας κυκλοφορίας παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος.

Πρώην βουλευτής της ΝΔ στα αλλαντικά

Ο Ξενοφών Βεργίνης πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ακούω ότι ετοιμάζει νέο βήμα στην παραγωγή αλλαντικών στην περιοχή του Προυσού Ευρυτανίας. Έκανε μία εταιρεία και οι πληροφορίες μου λένε ότι θα επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά του σε αυτόν τον τομέα το επόμενο διάστημα. Σας θυμίζω ότι ο Λευκάδιος οικονομολόγος είναι εκτός των άλλων ιδιοκτήτης της εμπορικής εταιρείας Eurofood Ποιότητα A.E. Έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν διοικητής του ΟΓΑ, πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχοντας διδάξει στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως καθηγητής αλλά και αρκετά παλαιότερα στο Κολλέγιο Αθηνών ως δάσκαλος.

Ο Ζαμπούνης, το Πάσχα και το άλμα των Jumbo

Άκρως κερδισμένος είναι ο Βακάκης, πρόεδρος της Jumbo αλλά και η εταιρεία συνολικά, καθώς οι πωλήσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια του Απριλίου που πέρασε, ευνοήθηκαν σημαντικά από την περίοδο του Πάσχα. Αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Κάτι η διαφήμιση με τον Ζαμπούνη, που στην Ελλάδα μόνο έφεραν αύξηση του τζίρου κατά 9%, αλλά και η άνοδος στις υπόλοιπες χώρες παρουσίας της επιχείρησης όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και κυρίως η Ρουμανία, έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για το σύνολο του 2024 οι εκτιμήσεις της διοίκησης των Jumbo κάνουν λόγο για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, σ’ ένα εύρος μεταξύ +8% έως +10%. Κάτι που δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά τη διάρκεια του έτους.

Νέα αύξηση κεφαλαίου για την AVE του Βαρδινογιάννη

Με διαρκείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίο επιδιώκει να φέρει στον ίσιο δρόμο την AVE ο Νίκος Βαρδινογιάννης, βασικός μέτοχος της εταιρείας. Μία ακόμη βρίσκεται στο δρόμο της υλοποίησης, αυτή τη φορά στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία προκειμένου να εξυγιάνει τη λειτουργία της έχει αποεπενδύσει τα τελευταία χρόνια από τα Allou Fun Park, τη διανομή ταινιών, τα αξεσουάρ τεχνολογίας και άλλους κλάδους. Για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ και στην ταμπέλα της Carrefour και μελλοντικά ίσως στη γαλακτοβιομηχανία, προσδοκώντας στη σταθερότητα που έχει ο συγκεκριμένος τομέας ακόμα και σε περιόδους μεγάλων και σημαντικών κρίσεων όπως αυτή της πανδημίας.

Επίσημη «πρώτη» για αεροπλάνο της Ολυμπιακής του Ωνάση

Επίσημη παρουσίαση πραγματοποιείται στις 22 Μαΐου για ένα από τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής του Ωνάση. Το αεροσκάφος έχει τοποθετηθεί ως τουριστικό αξιοθέατο στον παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης μπροστά από το γήπεδο ποδοσφαίρου των Σουρμένων στο Ελληνικό, όπου θα γίνει και η επίσημη παρουσίασή του σε λίγες ημέρες. Η παρουσίασή του θα γίνει σε λίγες μέρες όπως μαθαίνω από τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο και τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη στις 22 Μαΐου. Πρόκειται για το αεροπλάνο της Ολυμπιακής «Mount Olympus», Boeing 727. To αεροπλάνο αυτό αγόρασε ο Ωνάσης το 1968. Πρόκειται για το Β727/284 MOUNT OLYMPUS με αναγνωριστικό SX-CBA και παραδόθηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία στις 19 Δεκεμβρίου του 1968. Προσγειώθηκε για πρώτη φορά στο Ελληνικό το 1969, προερχόμενο από το Seattle.