Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, νίκησε με 4-2 εκτός έδρας την Άστον Βίλα στον πρώτο ημιτελικό του Europa Conference League, και οι οπαδοί του έκαναν αξέχαστη και την επιστροφή των παικτών στην Αθήνα.

Από νωρίς το πρωί οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για την κατάκτηση του τροπαίου. Μόλις εμφανίστηκε η αποστολή ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αποθεώνοντας τους πρωταγωνιστές του θριάμβου.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, «αρχιτέκτονας» της μεγάλης νίκης του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα με το εμφατικό 4-2 στο Villa Park στον πρώτο ημιτελικό του Europa Conference League, κράτησε χαμηλούς τόνους κι έστρεψε ήδη το βλέμμα του στη μεγάλη ρεβάνς με τους «χωριάτες», την επόμενη Πέμπτη (9/5, 22:00) στο «Γ. Καραϊσκάκης».

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει μισή δουλειά, θα πρέπει να παίξουμε θαρραλέα, μεγάλη επιτυχία για εμάς. Το πρώτο γκολ που δεχθήκαμε ήταν στο τέλος του πρώτυυ ημιχρόνου. Πραγματικά παίξαμε κόντρα σε μεγάλη ομάδα.

Ήμασταν ο εαυτός μας, ρισκάραμε πολύ, ανεβήκαμε μπροστά, μετά και από το δεύτερο γκολ συνεχίζαμε να πιστεύουμε ότι θα βρούμε ακόμη ένα. Ήμασταν θαρραλέοι. Λείπουν 90 λεπτά, να είμαστε συγκεντρωμένοι, να μην την υποτιμήσουμε, είναι καλή ομάδα, να απολαύσουμε τη σημερινή μας επιτυχία, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί…».

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί προσέφερε μία ανεπανάληπτη «παράσταση» στον πρώτο ημιτελικό του Euopa Conference League, με το χατ-τρικ που σημείωσε στο εμφατικό 4-2 του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα στο «Villa Park», έφτασε τα 30 γκολ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις κο οδηγεί τους «ερυθρόλευκους» προς τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της Ιστορίας τους.

«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο μας που ήρθε μέχρι την Αγγλία. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι, πιστεύαμε πως μπορούμε να κερδίσουμε. Ευχαριστώ τον κόσμο, τους συμπαίκτες μας, το σταφ που βοήθησαν να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε ένα ματς ακόμη βέβαια» τόνισε ο Μαροκινός επιθετικός, έχοντας πάρει την μπάλα του αγώνα και πρόσθεσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με βοηθάνε για να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ. Μένουν τέσσερα παιχνίδια, είναι σημαντικά για να κλείσουμε καλά τη σεζόν και θα κάνω τα πάντα. Είμαστε πιο κοντά στον τελικό, αλλά μένει ένα παιχνίδι. Είμαστε μια ομάδα, μια οικογένεια και πρέπει να πάμε με πολύ συγκέντρωση».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρέτσος πρόσθεσε: «Είναι ο πρώτος ημιτελικός, έχουμε ακόμη έναν αγώνα. Μεγάλη νίκη, τεράστια χαρά, δεν ξέρω τι να πω. Έχουμε όμως ακόμα 90λεπτά, είδαμε τι μπορεί να κάνει μία τέτοια ομάδα μέσα σε 10-15 λεπτά.

Είναι και αυτή μία εξαιρετική ομάδα αλλά δείξαμε για ποιο λόγο είμαστε αυτή τη στιγμή στον ημιτελικό του Conference League, για ποιο λόγο βάλαμε τέσσερα γκολ στην Άστον Βίλα. Ελπίζω αυτό συνεχιστεί και στο Καραϊσκάκης και με τον δικό μας κόσμο να πάρουμε την πρόκριση και να βρεθούμε στον τελικό.

Ο κόσμος είναι μεγάλο στήριγμα, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ, τώρα ξέρουμε πως θα έχουμε στο πλευρό μας ακόμη περισσότερους και θα είναι μία φανταστική εμπειρία».

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει το προβάδισμα, τόνωσε κι άλλο την ψυχολογία του και ήλεγχε την κατάσταση, «χτυπώντας» ξανά λίγα λεπτά μετά με τον Μαροκινό φορ: Στο 29′ ο Ποντένσε πέρασε πολύ ωραία πάσα στον Ελ Κααμπί και αυτός τα έκανε όλα σωστά γράφοντας το 0-2!

Όλα πήγαιναν τέλεια, δηλαδή, για τους Ερυθρόλευκους που πήγαν και για τρίτο γκολ στο 39′ αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ μετά το ωραίο σουτ του Φορτούνη, με τη μόνη… μουτζούρα του πρώτου ημιχρόνου να είναι το γκολ της Άστον Βίλα στις καθυστερήσεις του με τον Γουότκινς μετά την πάσα του Ντιαμπί (1-2).

Με την έναρξη της επανάληψης ο Μεντιλίμπαρ έβγαλε τον Ορτέγα που είχε ενοχλήσεις για να βάλει τον Ρίτσαρντς και στο 52′ οι γηπεδούχοι έκαναν το 2-2 με τον Ντιαμπί που εκτέλεσε από πλάγια θέση εντός περιοχής τον Τζολάκη. Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός δεν πτοήθηκε και φάνηκε…

Αμέσως μετά την ισοφάριση των Άγγλων, στο 55′, ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι για το χέρι του Λουίς σε κεφαλιά του Ρέτσου και ο Ελ Κααμπί εκτέλεσε στο 57′ και έγραψε το 2-3 με χατ-τρικ!

Οι Πειραιώτες είχαν και πάλι την ψυχολογία με το μέρος και στο 67′ τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα αφού ήρθε και το 2-4 από το σουτ του Έσε που κόντραρε και στον Κόνσα για να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα του Όλσεν που δεν μπόρεσε να αντιδράσει!

Όλα πήγαιναν τέλεια, με λίγα λόγια, για τον Ολυμπιακό που απείλησε και στο 80′ με το τρομερό σουτ του Τσικίνιο στην κίνηση που απέκρουσε ο Όλσεν, για να έρθει ακόμη ένα… σημάδι πρόκρισης αμέσως μετά: Στο 81′ η Άστον Βίλα πήρε πέναλτι για ανατροπή του Ντουράν από τον Κάρμο αλλά η μπάλα πήγε δοκάρι και άουτ στην εκτέλεση του Ντάγκλας Λουίς!

Τελικό αποτέλεσμα 2-4 επομένως, με τους Ερυθρόλευκους να περιμένουν τη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας στο φλεγόμενο Καραϊσκάκη για να πανηγυρίσουν την πρόκριση σε ευρωπαϊκό τελικό!

Άστον Βίλα (Ουνάι Έμερι): Όλσεν, Κας, Κονσά, Λενγκλέ, Ντίνιε, Ντάγκλας Λουίς, ΜακΓκιν, Ρότζερς (74′ Ντουράν), Μπέιλι (85′ Τζανιόλο), Ντιαμπί (85′ Ιροεγκμπάναμ), Γουότκινς.

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγα (46′ Ρίτσαρντς), Έσε, Ιμπόρα, Τσικίνιο, Φορτούνης, Ποντένσε (70′ Όρτα), Ελ Κααμπί.