Η Μάλτα και δη η πρωτεύουσά της, η Βαλέτα γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη και σιγά-σιγά μπαίνει στη λίστα των προορισμών του εξωτερικού. Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, η Βαλέτα φημίζεται για τα αξιοθέατα ιστορικής σημασίας που διαθέτει, ενώ είναι γνωστή και ως η πιο «ηλιόλουστη πόλη της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πορίσματα που είχαν δημοσιευτεί στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η Βαλέτα απολαμβάνει 2.957 ώρες λιακάδας τον χρόνο! Αυτό σίγουρα έχει τα θετικά του, όμως, έχει και μια αρνητική πλευρά, καθώς το καλοκαίρι η ζέστη είναι σε υψηλά επίπεδα και θα σας δυσκολέψει. Γι’ αυτό και η άνοιξη θεωρείται καλή περίοδος για να επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Μάλτας.

Μάλτα Βαλέττα

Η Βαλέτα με ιστορία που ξεδιπλώνεται στα βάθη των αιώνων, αναβιώνει με μια βόλτα στα σοκάκια της την αυθεντική αύρα μιας άλλης εποχής. Περιβάλλεται από θάλασσα από τρεις πλευρές, ενώ τα τείχη της χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.Η ίδια έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.

Μάλτα Βαλέττα

Οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια της μικρής πόλης που οφείλει το όνομά της στον Μεγάλο Γάλλο Μάγιστρο Λα Βαλέτ, έχουν να σας «διηγηθούν» ιστορίες των ιπποτών, μιας άλης εποχής. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη όπου φυλάσσονται οι περίφημοι πίνακες του ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, όπως ο «Αποκεφαλισμός του Ιωάννη».

Μάλτα Βαλέττα

Στη Βαλέτα θα δείτε από κοντά το πρώην παλάτι των προβηγκιανών Ιπποτών, το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που χρονολογείται από το 1580 και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί τα αγάλματα της Αφροδίτης της Μάλτας.

Μάλτα Βαλέττα
Μάλτα Βαλέττα

Το Grand Master’s Palace με τις χρυσοποίκιλτες οροφές και τις πανοπλίες αποτελεί επίσης ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. Από εκεί ο ιδρυτής της Βαλέτα με την ιδιότητα του διοικητή της πόλης, απευθυνόταν στο λαό της Μάλτας.