Ο Γκάρι Κασπάροφ μπορεί να έγραψε ιστορία στο σκάκι, κάνοντας τον κόσμο να υποκλιθεί στη Ρωσία, ωστόσο στη χώρα του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, γιατί κατηγορείται ως τρομοκράτης και πράκτορας ξένων δυνάμεων.

Το δικαστήριο της πόλης Σικτιφκάρ (στην Κόμι) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ερήμην τον Κασπάροφ αλλά και το πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, Γκενάντι Γκουντκόφ, μαζί με τον συνιδρυτή του «Φόρουμ Ελεύθερη Ρωσία», Ιβάν Τιούτριν, καθώς και την πρώην περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Γιεβγκένια Τσίρικοβα.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν καταγγελίες για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και για πληρωμή/χρηματισμό (ότι έπαιρναν λεφτά) από ξένα συμφέροντα, ώστε να δρουν ως πράκτορες, ανέφερε η εφημερίδα «Mirror».

«Το δικαστήριο επέλεξε ένα μέτρο περιορισμού για τους Γκάρι Κασπάροφ, Γκενάντι Γκουντκόφ, Γιεβγκένια Τσίρικοβα και Ιβάν Τιούτριν, οι οποίοι κατηγορούνται για την ίδρυση και την ηγεσία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής δραστηριότητας και τη δημόσια δικαίωσή της», ανέφερε η επίσημη απόφαση.

Γκάρι Κασπάροφ
Ο Γκάρι Κασπάροφ σε συνέντευξη στο Associated Press, όπου κατέκρινε τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Γκάρι Κασπάροφ, που ζει στο εξωτερικό, έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ», καυτηριάζοντας τη σύλληψή του, ενώ εξαπέλυσε βολές και κατά του Πούτιν, καθώς στο παρελθόν έχει επικρίνει έντονα τον ρώσο πρόεδρο.

«Η ερήμην σύλληψη είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος που έχω συλληφθεί ποτέ! Επίσης, είμαι με καλή παρέα. Είμαι σίγουρος ότι σε όλους μας έχουν… αποδοθεί οι ίδιες τιμές, αφού το κράτος τρόμου του Πούτιν ξοδεύει χρόνο για μας, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα ξοδευόταν σε διώξεις και δολοφονίες», έγραψε στα social media ο θρυλικός σκακιστής.